Bagietka czosnkowa
Opublikowano: 27.04.2022 r.
Mąka pszenna, czosnek, masło i drożdże – te składniki sprawią, że zwykła bagietka zamieni się w przepyszne czosnkowe cudo. Aromatyczny czosnek połączony z masłem i świeżą natką pietruszki tworzy idealną mieszankę. Wszystko to w chrupiącej skórce, dzięki której każda kanapka będzie smakowa prawdziwie wybornie.
Składniki dla 1 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g
- Drożdże suche - 10 g
- Cukier - 10 g
- Masło - 120 g
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Czosnek - 50 g (5 ząbków)
- Natka pietruszki - 20 g
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, robot kuchenny, folia spożywcza, miska
Przepis krok po kroku
- Do miski wsypujemy mąkę pszenną, drożdże instant, masło (20 g), cukier, żółtko jajka oraz wodę o temperaturze pokojowej (130 ml). Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
- Masa powinna być elastyczna i nie przywierać. Gotową odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 60 minut do wyrośnięcia.
- W międzyczasie przygotowujemy masełko czosnkowe. Do miski dodajemy ciepłe masło, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną natkę pietruszki. Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
- Gotowe ciasto drożdżowe formujemy w rulon przypominający kształtem bagietkę.
- Delikatnie nacinamy ją wzdłuż tak, aby zrobić miejsce na masełko.
- Bagietki wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 15 minut. Następnie wyjmujemy je. Do naciętych miejsc wkładamy po łyżeczce masła czosnkowego. Jeśli będzie potrzeba nacięcia, poprawiamy, aby były głębsze.
- Gotowe bagietki owijamy folią spożywczą.
- Wkładamy je ponownie do piekarnika na około 10 minut w temperaturze 200 st. C.
Komentarz dietetyka
Bagietki mają wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk