Badridżani

Opublikowano: 17.01.2022 r.
Bakłażany, orzechy włoskie, czosnek i oliwa z oliwek - taki zestaw składników daje początek przepisowi na Badridżani, czyli gruzińską zakąskę, która zaskakuje swoją prostotą i głębią smaku. W tym daniu bakalżany są głównym bohaterem, a orzechowa pasta z dodatkiem czosnku i natki pietruszki dopełnia całości, tworząc niezwykłą kompozycję.
Składniki dla 4 porcji:
- Bakłażan - 480 g (2 szt)
- Orzechy włoskie - 100 g
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Oliwa z oliwek - 60 ml (4 łyżki)
- Natka pietruszki - 45 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, chilli, kolendra świeża
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, blender
Przepis krok po kroku
- Bakłażany umyj i pokrój w cienkie, ale długie plastry.
- Każdy plaster posól odrobinę i odstaw na 20 minut
- Do blendera wlej 2 łyżki oliwy i dodaj orzechy, przyprawy, a także obrane ząbki czosnku. Całość dokładnie zblenduj.
- Na patelni rozgrzej pozostały olej.
- Bakłażany opłucz z nadmiaru soli i podsmaż je z każdej strony na patelni.
- Na podsmażone plastry bakłażana nałóż łyżeczkę pasty orzechowej i dokładnie zroluj.
- Gotowe roladki udekoruj posiekaną natką.
Komentarz dietetyka
To zdrowe danie, które pozwala dostarczyć sporo dobrych tłuszczów i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny