Bacalhau
Opublikowano: 19.11.2021 r.
Bacalhau, ziemniaki, jajka, cebula i olej rzepakowy - to wszystko, czego potrzebujesz do zrobienia tego klasycznego portugalskiego dania. Bacalhau, czyli suszony i solony dorsz, to główny bohater, który w towarzystwie ziemniaków i jajek tworzy wyjątkowe połączenie smaków. Aromatyczna cebula podsmażona na oleju rzepakowym dopełnia całość, tworząc coś naprawdę pysznego.
Składniki dla 3 porcji:
- Bacalhau - 420 g
- Ziemniaki późne - 700 g (7 średnich sztuk)
- Jajko - 6 szt.
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Olej rzepakowy - 150 ml
- Przyprawy - pieprz, czosnek
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Suszoną rybę namocz w wodzie przez około 24 godziny.
- Po tym czasie porwij rybę na kawałki.
- Podczas moczenia wymieniaj kilkukrotnie wodę.
- Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie słupki.
- Rozgrzej olej na patelni i podsmaż ziemniaki.
- Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno razem z czosnkiem. Składniki zeszklij na patelni.
- Dodaj na patelnię kawałki ryby i dosmaż, dodaj resztę składników i wymieszaj.
- Ubij jajka, dopraw pieprzem i wlej na patelnię.
- Cały czas mieszając smaż na małym ogniu, aż masa się zetnie.
- Danie przełóż na talerz i posyp posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Bacalhau to doskonałe danie zawierające białko zwierzęce oraz kwasy omega 3. Jest ono także dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Danie zawiera także niezbędne składniki mineralne.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny