Babka ziemniaczana z boczkiem
Opublikowano: 25.04.2022 r.
Ziemniaki, cebula, boczek – to trio, które tworzy pyszną babkę ziemniaczaną. Wystarczy zetrzeć ziemniaki, podsmażyć cebulę i boczek, a następnie wszystko wymieszać z jajkiem i mąką. Dodatek oleju rzepakowego sprawia, że babka jest wilgotna i chrupiąca na zewnątrz. Kto by się oparł tej klasycznej, domowej potrawie?
Składniki dla 20 porcji:
- Ziemniaki późne - 2000 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Boczek wieprzowy bez kości - 300 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 30 g (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Odciśnij nadmiar wody i dopraw do smaku ziemniaczany farsz.
- Cebulę i boczek drobno pokrój i zeszklij na rozgrzanym oleju rzepakowym.
- Dodaj cebulę i boczek do ziemniaków, wymieszaj z jajkiem i mąką.
- Tak przygotowany farsz przełóż do foremki i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Babkę ziemniaczaną możesz przygotować w wersji wegetariańskiej bez dodatku boczku.
~ Oliwia Gawron, dietetyk