Babka ziemniaczana
Opublikowano: 22.12.2021 r.
Ziemniaki, cebula, jajka, boczek i szynka – to główne składniki babki ziemniaczanej, która jest po prostu hitem domowego gotowania. Wyobraź sobie chrupiącą na zewnątrz, a miękką w środku zapiekankę, pachnącą wędzonym boczkiem i pełną smaku ziemniakami. Dodaj do tego kremową śmietankę i mamy przepis na coś naprawdę pysznego!
Składniki dla 10 porcji:
- Ziemniaki późne - 2000 g (10 dużych sztuk)
- Cebula - 150 g (3 małe sztuki)
- Jajko - 2 szt.
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Boczek wędzony bez kości - 200 g
- Szynka wieprzowa surowa - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz ze skórki, zetrzyj na tarce.
- Obierz cebulę z łupiny i zetrzyj razem z ziemniakami.
- Jajka wymieszaj ze śmietaną.
- Dodaj do ziemniaków, dopraw solą, pieprzem ziołowym i czarnym, wymieszaj.
- Blaszkę posmaruj masłem lub olejem i przełóż do niej masę ziemniaczaną.
- Pokrój szynkę wieprzową w cienkie plastry, dopraw solą i pieprzem.
- Wetknij plastry szynki na wierzch babki.
- Na wierzchu ułóż plastry boczku i piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez około 60 minut.
- Babka powinna być rumiana w wierzchu.
- Babkę podawaj na ciepło z kwaśną śmietaną.
Komentarz dietetyka
Babka ziemniaczana jest dość kaloryczną potrawą. Jeśli dbasz o linię, powinieneś ograniczyć porcję tej potrawy. Babka ziemniaczana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny