Babka z mikrofali
Opublikowano: 20.01.2022 r.
Mąka pszenna, cukier, masło i mleko to składniki, które sprawią, że twoja babka z mikrofali będzie idealna na nagły głód słodyczy. Kilka prostych kroków i brak potrzeby korzystania z piekarnika sprawiają, że ten przepis jest idealny na szybki deser. Wydaje się za proste? A jednak działa!
Składniki dla 1 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 50 g
- Cukier - 20 g
- Proszek do pieczenia - 2 g
- Masło - 50 g
- Mleko 2% - 45 ml
- Przyprawy - sól, ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- rózga, kuchenka mikrofalowa, kubek z uchem w stylu retro
Przepis krok po kroku
- Dodaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól do kubka i wymieszaj.
- Dodaj mleko i ekstrakt waniliowy i wymieszaj z pozostałymi składnikami za pomocą rózgi.
- Masło wsadź na kilka sekund do mikrofali, by się roztopiło. Następnie zmieszaj je z pozostałą częścią ciasta.
- Kubek z ciastem przełóż do mikrofali i podgrzewaj przez 1,5 - 2 minuty.
Komentarz dietetyka
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny