Babka z advocatem

Opublikowano: 18.04.2025 r.
Miękka, wilgotna i pachnąca świętami – ta babka skradnie serca wszystkich domowników! Ma w sobie coś, co wyróżnia ją spośród innych wypieków… Jeden składnik sprawia, że smakuje jak z najlepszej cukierni. Zrób ją raz, a już nigdy nie wyobrażysz sobie Wielkanocy bez tego deseru. Sprawdź, co sprawia, że każdy prosi o dokładkę!
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Cukier puder - 100 g
- Olej rzepakowy - 200 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 100 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 100 g
- Proszek do pieczenia - 8 g (2 łyżeczki)
- Ajerkoniak (advocat) - 250 ml
Liczba porcji: 10
Przepis krok po kroku
- Przygotuj formę do babki, smarując ja masłem lub wykładając papierem do pieczenia.
- Oba rodzaje mąk wymieszaj z proszkiem do pieczenia w osobnej misce.
- Żółtka oddziel od białek.
- Żółtka utrzyj z cukrem pudrem, aż powstanie jasna, puszysta masa.
- Do otrzymanej masy stopniowo dolewaj adwokata i olej.
- Następnie dodaj suche składniki i delikatnie wymieszaj.
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Stopniowo dodawaj pianę do ciasta, delikatnie mieszając.
- Przełóż masę do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez ok. 1 h.
Komentarz dietetyka
Advocat to likier alkoholowy, dlatego nie jest to przepis odpowiedni dla dzieci i kobiet w ciąży.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk