Babka wielkanocna wilgotna

Opublikowano: 15.04.2025 r.
Masło, jajka, cukier i pistacje tworzą magiczne połączenie w tej wilgotnej babce wielkanocnej, która zachwyci każdego łasucha. Dodatek masła z orzechów pistacjowych oraz roztopiona biała czekolada nadają jej niepowtarzalny smak i delikatność, a jogurt naturalny sprawia, że ciasto jest wyjątkowo miękkie i wilgotne.
Składniki dla 14 porcji:
- Masło - 150 g
- Jajko - 5 szt.
- Cukier - 260 g
- Masło z orzechów pistacjowych - 175 g
- Jogurt naturalny 2% - 200 g
- Czekolada biała - 100 g
- Śmietanka kremowa 30% - 25 g
- Pistacje - 50 g
- Mąka pszenna typ 500 - 280 g
- Przyprawy - sól, proszek do pieczenia, soda oczyszczona
Liczba porcji: 14
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, mikser, duża miska, forma do babki
Przepis krok po kroku
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Formę na babkę wysmaruj olejem i posyp bułką tartą. Piekarnik nastaw na 170 st. C.
- Białka oddziel od żółtek.
- Mąkę przesiej z 1 łyżeczką sody oczyszczonej oraz 1 łyżeczką proszku do pieczenia.
- Cukier i masło ubij mikserem, by masa stała się jaśniejsza.
- Dodaj 150 g masła z pistacji i chwilę miksuj.
- Dodawaj po jednym żółtku i cały czas miksuj.
- Dodawaj po łyżce mąki i jogurtu (naprzemiennie, cały czas miksując). Miksuj do połączenia składników.
- Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Dodaj białka do masy, wymieszaj łyżką.
- Masę przelej do formy i piecz 55 minut (do suchego patyczka).
- Gdy babka się upiecze, ostudź ją.
- Czekoladę rozpuść w garnku ze śmietanką i 25 g masła pistacjowego.
- Polej babkę polewą i posyp posiekanymi pistacjami.
- Odstaw na 2 godziny do lodówki.
Komentarz dietetyka
Cały przepis jest wysokokaloryczny. Pasta z pistacji jest bardzo zdrowa, ale ma bardzo wysoką kaloryczność. Pistacje są źródłem witaminy E, mają także takie składniki mineralne oraz witaminy jak m.in. witamina C, B6, potas i fosfor. Dostarczają dobrych dla organizmu kwasów tłuszczowych nienasyconych.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości