Babka ucierana
Opublikowano: 20.01.2022 r.
Jajka, masło, cukier i mąka pszenna – to tylko kilka najważniejszych składników, które potrzebujesz do zrobienia pysznej babki ucieranej. Dodaj trochę śmietany, żeby była jeszcze bardziej wilgotna, i łyżeczkę proszku do pieczenia, by pięknie wyrosła. To ciasto jest idealne na każdą okazję – puszyste, wilgotne i niesamowicie smaczne!
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Masło - 226 g
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Mąka pszenna typ 500 - 180 g
- Śmietana 12% - 120 g
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, aromat waniliowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, forma do babki
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
- W średniej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia, a następnie odstaw na 10 minut.
- W mikserze ubij masło. Dodaj do niego cukier i mieszaj, aż masa będzie jasna i puszysta.
- Do masła dodaj jajka, wbijając je pojedynczo, ciągle mieszając, aż do całkowitego połączenia składników.
- Dodaj śmietanę i wanilię. Mieszaj przy pomocy miksera aż do połączenia składników.
- Przesiej mąkę do miski z pozostałymi składnikami i ubijaj razem.
- Przełóż ciasto do foremki, a następnie szybko wygładź jego wierzch.
- Piecz całość w 180 stopniach przez około 40 minut.
Komentarz dietetyka
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny