Babka piaskowa z olejem
Opublikowano: 11.04.2022 r.
Jajka, cukier, mąka pszenna i olej rzepakowy - oto kluczowe składniki babki piaskowej z olejem. Ta prosta, a zarazem pyszna babka idealnie sprawdzi się na różne okazje. Dzięki dodatkowi skrobi ziemniaczanej i oleju, ciasto zyskuje na lekkości i wilgotności. Wystarczy wymieszać parę składników, aby cieszyć się pysznym deserem.
Składniki dla 8 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 200 g (drobny, niepełna szklanka)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 240 g (1,5 szklanki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 65 g (0,5 szklanki)
- Olej rzepakowy - 200 ml (3/4 szklanki + do formy (niewliczony))
- Przyprawy - skórka z cytryny, proszek do pieczenia, aromat cytrynowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, sitko, forma do babki
Przepis krok po kroku
- Jaja muszą mieć temperaturę pokojową.
- Nagrzej piekarnik do 165 st. C.
- Skrobię, mąkę i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia przesiej do miski.
- Do dużej miski wsyp cukier i wbij jajka.
- Ubijaj jajka z cukrem mikserem, aż powstanie puszysta masa. Powinna znacznie urosnąć.
- Do ubitej masy jajecznej, bez przerywania ubijania wlewaj powoli olej, dodaj też aromat cytrynowy i połącz składniki.
- Dodaj mąkę oraz zetrzyj skórkę z jednej cytryny.
- Masę wymieszaj łyżką (składniki mają się tylko połączyć).
- Formę na babkę posmaruj olejem (nie jest on wliczony w przepis), a następnie posyp dokładnie bułką tartą (również nie jest wliczona w przepis).
- Wlej masę na babkę do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz około 45 minut (do suchego patyczka).
Komentarz dietetyka
Babka na oleju jest przepisem bez mlecznym. To dobry przepis dla osoby, która nie może spożywać białek mleka krowiego. Ciasto zawiera wysoką kaloryczność.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości