Babka piaskowa z kakao
Opublikowano: 12.04.2022 r.
Jajka, cukier, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, masło i kakao – to kluczowe składniki babki piaskowej z kakao. Z tych prostych i ogólnodostępnych produktów można wyczarować pyszne ciasto, które powstaje w mig, a smakuje, jakbyś spędziła w kuchni całe popołudnie. Dzięki harmonijnemu połączeniu tych składników babka jest wilgotna, delikatna i lekko kakaowa.
Składniki dla 8 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 220 g (1 szklanka)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 160 g (1 szklanka)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 100 g (3/4 szklanki)
- Masło - 250 g
- Kakao 16% (proszek) - 16 g (2 łyżki)
- Przyprawy - proszek do pieczenia, aromat waniliowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, mikser, duża miska, sitko, forma do babki
Przepis krok po kroku
- Rozpuść masło. Ostudź całkowicie.
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
- Mąkę, skrobię i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia przesiej przez sitko.
- Wbij jajka do miski i zmiksuj kilka chwil.
- Dodaj cukier oraz aromat waniliowy i miksuj mikserem, aż powstanie puszysta masa (i zwiększy się objętość).
- Mąki z proszkiem do pieczenia wsyp do jajek. Zmiksuj krótko.
- Wlej roztopione masło i zmiksuj całość do połączenia składników.
- Wlej pół masy do oddzielnej miski i do jednej dodaj kakao. Dobrze wymieszaj mikserem.
- Foremkę posmaruj olejem lub masłem (nieuwzględnione w składnikach) i obsyp bułką tartą (również nieuwzględnione w składnikach).
- Do formy wlej najpierw masę ciemną, a następnie masę jasną.
- Piecz babkę przez 60 minut.
Komentarz dietetyka
Kakao w cieście dostarczy antyoksydantów oraz m.in. magnez. Jest to wypiek wysokokaloryczny. Zawiera masło, które jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości