Babka piaskowa wilgotna
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Masło, cukier, jajka, mąka pszenna i skrobia ziemniaczana – to podstawowe składniki potrzebne do przygotowania wilgotnej babki piaskowej. Te proste, ale kluczowe produkty sprawiają, że każda porcja jest pysznie miękka i rozpływa się w ustach. Babka świetnie sprawdzi się jako urozmaicenie codziennego deserowego menu.
Składniki dla 10 porcji:
- Masło - 250 g
- Cukier - 200 g
- Jajko - 4 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 150 g
- Przyprawy - ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, forma do babki
Przepis krok po kroku
- Oddziel białka od żółtek do osobnych miseczek.
- Masło ubij z cukrem na puszystą masę.
- Do masła dodawaj po jednym żółtku, cały czas ubijając.
- Do masy przesiej mąki.
- Z białek ubij pianę i dodawaj ją małymi partiami do maślanej mieszanki. Wymieszaj je delikatnie łyżką.
- Masę przełóż do formy na babkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
- Piecz całość 45 minut.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny