Babka piaskowa wielkanocna

Opublikowano: 15.04.2025 r.
Mąka pszenna, olej rzepakowy, jajka, cukier i skórka z cytryny - to składniki, które zamieniają się w przepyszną, wielkanocną babkę piaskową. Cukier i skórka z cytryny nadają jej wyjątkowy, słodko-cytrusowy smak, a olej rzepakowy oraz jajka sprawiają, że jest puszysta i wilgotna.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Olej rzepakowy - 125 ml (1/2 szklanki)
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Cukier puder - 125 g (1/2 szklanki)
- Skórka z cytryny - 100 g
- Przyprawy - proszek do pieczenia
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, okrągła forma do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Cukier wsyp do miski, wbij jajka i ubij za pomocą miksera.
- Następnie wlej olej i wymieszaj całość za pomocą rózgi.
- Wsyp mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.
- Tak przygotowane ciasto wlej do foremki i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
- Cukier puder wymieszaj z wodą tak, aby powstał lukier i polej nim już wystudzoną babkę.
- Na jeszcze mokry lukier dodaj skórkę cytrynową.
Komentarz dietetyka
Do babki możesz dodać kakao, wtedy będzie miała czekoladowy posmak.
~ Oliwia Gawron, dietetyk