Babka piaskowa
Opublikowano: 18.01.2022 r.
Mąka pszenna, masło, jajka i cukier to kluczowe składniki babki piaskowej, która jest jednym z klasyków polskiej kuchni. Prosty w przygotowaniu i niezwykle smaczny, ten wypiek doskonale sprawdzi się na świątecznym stole, jak i do codziennej kawy. Proszek do pieczenia zapewnia puszystość, a odrobina mleka dodaje delikatności.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Masło - 300 g (1,5 kosztki)
- Jajko - 6 szt.
- Cukier - 240 g
- Proszek do pieczenia - 30 g
- Kakao 16% (proszek) - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Mleko 3,2% - 120 ml (pół szklanki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, forma do babki
Przepis krok po kroku
- Masło w temperaturze pokojowej umieść w misce, ubij do postania białej puszystej masy.
- Do masy wsyp cukier i zmiksuj.
- Dodaj jajka i mleko, miksuj do połączenia składników.
- Do miski przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj.
- Podziel ciasto na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i wymieszaj.
- Formę do babki posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
- Jasne ciasto wlej do formy, na nie wylej ciemne ciasto i nożem delikatnie wymieszaj oba ciasta, aby powstała mozaika.
- Ciasto piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 50 minut.
- Babkę wyjmij z formy i pokrój na kawałki.
Komentarz dietetyka
Babka piaskowa to słodki wypiek zawierający dużą ilość cukru. Węglowodany proste szybko podnoszą poziom cukru we krwi, dlatego słodkich wypieków powinny unikać osoby chorujące na cukrzycę. Babka jest kaloryczna poprzez zawartość masła.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny