Babka na maślance
Opublikowano: 08.03.2022 r.
Przepis na babkę na maślance to prosty sposób na pyszne ciasto. Kluczowe składniki to jajka, mąka pszenna, cukier i oczywiście maślanka, która nadaje ciastu wyjątkową wilgotność. Kakao dodaje smaku, a olej rzepakowy sprawia, że babka jest delikatnie puszysta. Idealna propozycja na szybki deser do kawy.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Jajko - 6 szt.
- Cukier - 250 g
- Maślanka 3% - 300 g
- Olej rzepakowy - 120 ml (12 łyżek stołowych)
- Kakao 16% (proszek) - 60 g (6 płaskich łyżek stołowych)
- Proszek do pieczenia - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Masło - 20 g
- Bułka tarta - 40 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, forma do babki
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka, dodaj cukier, zmiksuj do powstania białej puszystej masy.
- Wlej maślankę i olej rzepakowy, wymieszaj.
- Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
- Zmiksuj do połączenia składników.
- Podziel masę na dwie części i do jednej z nich dodaj kakao, wymieszaj.
- Formę na babkę posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
- Wlej ciemne ciasto a na nie jasne.
- Wymieszaj delikatnie widelcem, aby utworzyć mozaikę.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.
- Babkę wyjmij z formy, wystudź i pokrój na kawałki.
Komentarz dietetyka
Babka na maślance to słodki domowy wypiek niezawierający dodatku konserwantów oraz sztucznych wypełniaczy. Babka zawiera dużą ilość węglowodanów prostych, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny