Babka na kefirze

Opublikowano: 04.01.2022 r.
Mąka pszenna, jajka, kefir i olej rzepakowy – to właśnie dzięki tym składnikom babka na kefirze jest taka puszysta i wilgotna. Dodatek cukru nadaje jej słodkości, a soda oczyszczona sprawia, że pięknie wyrasta. Idealna na każdą okazję, szybka do zrobienia i zawsze pyszna!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 260 g (2 szklanki)
- Olej rzepakowy - 60 ml (1/4 szklanki)
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Jajko - 4 szt.
- Kefir - 250 g (1 szklanka)
- Soda oczyszczona - 5 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - soda oczyszczona
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, rózga, miska, forma do babki
Przepis krok po kroku
- Jajka wbij do miski i zacznij ubijać z cukrem.
- Do osobnej miski przesiej mąkę przez sito, dodaj sodę oczyszczoną i stopniowo wlewaj ubite jajka.
- Następnie wlej olej i kefir. Całość dokładnie wymieszaj najlepiej za pomocą rózgi.
- Przelej masę ciasta do foremki i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.
Komentarz dietetyka
Przed przelaniem ciasta do formy wysmaruj ją odrobiną masła.
~ Oliwia Gawron, dietetyk