Babka jogurtowa
Opublikowano: 04.03.2022 r.
Mąka pszenna, jajka, cukier, jogurt naturalny i olej rzepakowy – oto składniki, które stanowią podstawę babki jogurtowej. Dzięki nim ciasto wychodzi lekkie, wilgotne i wyjątkowo smaczne. Dodatek jogurtu sprawia, że ma delikatną konsystencję, a olej rzepakowy nadaje jej aksamitny charakter. To klasyczne połączenie gwarantuje udany wypiek.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Jajko - 5 szt.
- Cukier - 250 g
- Jogurt naturalny 2% - 180 g (1 małe opakowanie)
- Olej rzepakowy - 120 ml (pół szklanki)
- Proszek do pieczenia - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Masło - 30 g
- Bułka tarta - 50 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, forma do babki
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej piany.
- Wlej olej rzepakowy, dodaj jogurt naturalny i zmiksuj.
- Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia wymieszaj do połączenia składników.
- Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
- Wlej ciasto na babkę.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.
- Ciasto wystudź i pokrój na porcje.
Komentarz dietetyka
Babka jogurtowa to słodki domowy wypiek. Babka zawiera dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi. Ciasto nie jest odpowiednie dla osób chorujących na cukrzycę oraz celiakię.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny