Babka cytrynowa na oleju
Opublikowano: 24.02.2022 r.
Mąka pszenna, olej rzepakowy i cytryna to podstawa naszej babki cytrynowej na oleju. Do tego dochodzą oczywiście jajka i cukier, by całość była puszysta i słodka. Spróbuj babki, która jest wilgotna, aromatyczna i błyskawiczna do zrobienia. Idealna zarówno na co dzień, jak i od święta.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 80 g (1/2 szklanki)
- Olej rzepakowy - 200 ml
- Cukier - 200 g
- Jajko - 4 szt.
- Cukier puder - 50 g (5 łyżek)
- Przyprawy - skórka z cytryny, proszek do pieczenia, aromat cytrynowy
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, foremka keksówka, miska, szpatułka, metalowe sito
Przepis krok po kroku
- Jajka ubijamy z cukrem na gładką i puszystą masę. Następnie stopniowo wlewamy olej i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Mąkę pszenne, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia (1 saszetka) łączymy w osobnej misce. Mieszankę przesiewamy do masy z jajek. Całość delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
- Do gotowej masy dodajemy aromat cytrynowy oraz skórkę z cytryny. Ponownie całość mieszamy.
- Ciasto przelewamy do keksówki. Pieczemy je w piekarniku około 60 minut w temperaturze 170 st. C lub do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto polewamy lukrem, przygotowanym z cukru pudru oraz wody.
Komentarz dietetyka
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk