Babka bez jajek
Opublikowano: 19.06.2022 r.
Mąka pszenna, cukier trzcinowy, olej rzepakowy i ekstrakt waniliowy – to tylko niektóre z kluczowych składników w przepisie na babkę bez jajek. Dzięki odpowiednim proporcjom i dodatkom, ten przepis pozwala cieszyć się puszystą i aromatyczną babką, nawet bez użycia jajek. Co więcej, soda oczyszczona i sól pomagają nadać jej idealną konsystencję.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 320 g (1,5 szklanki)
- Cukier trzcinowy - 250 g (1 szklanka)
- Ekstrakt waniliowy - 5 ml (5 kropli)
- Soda oczyszczona - 5 g (1 łyżeczka)
- Olej rzepakowy - 30 ml (5 łyżki)
- Sól - 2 g (1/2 łyżeczki)
- Kakao 16% (proszek) - 10 g (1 łyżka)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, forma do babki
Przepis krok po kroku
- Dodatkowo przygotuj szklankę wody.
- Mąkę przesiej przez sitko, dodaj cukier, sól i sodę oczyszczoną, wymieszaj.
- Wlej olej i wymieszaj, a następnie wlej wodę, mieszaj do połączenia się składników.
- Dodaj kakao i przełóż babkę do foremki posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Upiecz babkę w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Babkę możesz przygotować bez dodatku kakao.
~ Oliwia Gawron, dietetyk