Babeczki ze szpinakiem
Opublikowano: 18.06.2023 r.
Szpinak, jajka, czerwona papryka, ser feta i czosnek – te składniki wystarczą, żeby przygotować proste, ale pyszne babeczki ze szpinakiem. Idealne na szybkie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Przygotowanie zajmie Ci chwilę, a efekt zaskoczy niejednego smakosza!
Składniki dla 4 porcji:
- Szpinak - 250 g (1 szklanka)
- Jajko - 2 szt.
- Papryka czerwona - 120 g (1/2 sztuki)
- Ser Feta - 40 g
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Liście szpinaku dokładnie umyj i oczyść, a następnie drobno pokrój.
- Czosnek przeciśnięty przez praskę, a paprykę pokrój w drobną kostkę wymieszać ze szpinakiem.
- Jajka wbij do miski dopraw do smaku i wymieszaj za pomocą.
- Dodaj szpinak, czosnek i paprykę, a całość wymieszaj.
- Przełóż masę do foremek od babeczek i upiecz w piekarniku przez 15 min w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Babeczki wersji wytrawnej możesz przygotowywać ze swoimi ulubionymi warzywami.
~ Oliwia Gawron, dietetyk