Babeczki z masłem orzechowym
Opublikowano: 05.04.2024 r.
Banany, jogurt naturalny, masło orzechowe i gorzka czekolada to kluczowe składniki, które sprawiają, że te babeczki są nie tylko pyszne, ale i odżywcze. Do tego trochę cukru dla słodyczy, mąka pszenna dla odpowiedniej konsystencji i kakao, które nadaje im głęboki, czekoladowy smak. To połączenie smaków sprawi, że ciężko będzie się im oprzeć!
Składniki dla 10 porcji:
- Banan - 300 g (2 duże sztuki)
- Jajko - 2 szt.
- Jogurt naturalny 2% - 100 g
- Cukier - 120 g
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g
- Kakao 16% (proszek) - 40 g (4 płaskie łyżki stołowe)
- Olej rzepakowy - 60 ml (ćwierć szklanki)
- Czekolada gorzka - 100 g (1 tabliczka)
- Masło orzechowe - 120 g
- Przyprawy - proszek do pieczenia, soda oczyszczona
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papilotki do muffinek, duża miska, sitko, wykałaczki, forma na muffiny, widelec
Przepis krok po kroku
- Formę na muffinki wyłóż papilotkami.
- W misce wymieszaj mąkę, kakao, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki sody oczyszczonej.
- Do drugiej miski włóż banany obrane ze skórki i rozgnieć je widelcem na papkę.
- Do bananów wbij jajka, dodaj jogurt, olej, cukier i dokładnie wymieszaj.
- Do miski z bananami przesiej mąkę i kakao. Następnie całość wymieszaj.
- Czekoladę posiekaj na drobne kawałki, dodaj do masy na babeczki i delikatnie wymieszaj.
- Do papilotek nałóż ciasto (do około 2/3 wysokości). Na wierzch ciasta dodaj łyżkę masła orzechowego i przy pomocy wykałaczki twórz zawijasy.
- Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 minut (do suchego patyczka).
- Upieczone babeczki pozostaw na kratce do całkowitego ostygnięcia.
Komentarz dietetyka
Babeczki z masłem orzechowym to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Babeczki zawierają spore ilości kalorii, dlatego, jeśli jesteś na diecie, nie spożywaj ich zbyt dużo.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny