Babeczki z kajmakiem
Opublikowano: 20.01.2022 r.
Mąka pszenna, cukier, kajmak, jajka, olej rzepakowy i orzechy pekan – to tylko niektóre z kluczowych składników, dzięki którym te babeczki z kajmakiem wprost rozpływają się w ustach. Idealne połączenie słodyczy i chrupkości sprawia, że są wręcz niebiańsko pyszne. Górną warstwę zdobi kajmak, który doskonale komponuje się z delikatnym ciastem.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Cukier - 200 g
- Kajmak - 250 g
- Budyń (proszek) - 40 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Jajko - 4 szt.
- Olej rzepakowy - 150 ml
- Cukier trzcinowy - 140 g
- Orzechy pekan - 100 g
- Przyprawy - sól, cynamon, ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, foremka do babeczek, duża miska, rózga
Przepis krok po kroku
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i sól. Połącz ze szklanką wody, jajkami, olejem i ekstraktem waniliowym.
- Do masy na ciasto dodaj kajmak i dokładnie rozmieszaj rózgą.
- Foremki na babeczki wypełnij ciastem.
- Piecz w 180 stopniach przez 15-20 minut.
Komentarz dietetyka
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny