Babeczki z cukinii
Opublikowano: 02.07.2023 r.
Cukinia, jajka, mąka pszenna, kakao, cukier i czekolada gorzka – to właśnie te składniki tworzą magię w babeczkach z cukinii. Te puszyste, czekoladowe przysmaki są nie tylko pyszne, ale i łatwe do przygotowania. Dodatek cukinii sprawia, że są wilgotne i pełne smaku, a czekolada gorzka dodaje im wyjątkowej głębi.
Składniki dla 10 porcji:
- Cukinia - 250 g (1 mała sztuka)
- Jajko - 2 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g
- Kakao 16% (proszek) - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Cukier - 150 g
- Mleko 2% - 125 ml (pół szklanki)
- Olej rzepakowy - 125 ml (pół szklanki)
- Czekolada gorzka - 50 g
- Przyprawy - proszek do pieczenia, soda oczyszczona
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papilotki do muffinek, tarka, duża miska, rózga, forma na muffiny
Przepis krok po kroku
- Cukinię umyj, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i przełóż do miski.
- Czekoladę drobno posiekaj i przełóż do małej miseczki.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki sody oczyszczonej.
- Do miski z cukinią wybij jajka, dodaj mleko, olej oraz cukier. Składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy rózgi.
- Do miski z cukinią przesiej sypkie składniki i wymieszaj do całkowitego połączenia składników.
- Następnie do masy na babeczki oddaj pokruszoną czekoladę i ponownie wymieszaj.
- Formę do pieczenia muffinek wyłóż papilotkami i napełnij je masą do 3/4 wysokości.
- Babeczki z cukinii piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut (do suchego patyczka).
- Upieczone babeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na kratce.
- Gotowe babeczki podawaj jako deser.
Komentarz dietetyka
Babeczki z cukinii to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Babeczki z cukinii stanowią doskonały pomysł na przemycenie do diety większej ilości warzyw.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny