Babeczki wielkanocne

Opublikowano: 16.04.2025 r.
Jajka, cukier, mąka pszenna, masło i biała czekolada – to kluczowe składniki naszych wielkanocnych babeczek, które sprawią, że zjedzą je wszyscy, nie zostawiając okruszka. Dzięki połączeniu delikatnej śmietanki kremowej z białą czekoladą babeczki będą wyjątkowo puszyste i kusząco słodkie. Przygotowanie tych pyszności nie jest skomplikowane, a efekt końcowy z pewnością zachwyci.
Składniki dla 12 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 165 g
- Mąka pszenna typ 500 - 130 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 80 g
- Masło - 250 g
- Czekolada biała - 100 g
- Śmietanka kremowa 30% - 25 g
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia, aromat pomarańczowy, skórka pomarańczy
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, mikser, tarka, duża miska, foremki do babeczek wielkanocnych
Przepis krok po kroku
- Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, a masło należy rozpuścić i ostudzić.
- Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
- Przesiej mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz łyżkę proszku do pieczenia.
- Cukier, 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią, aromat pomarańczowy oraz jajka zmiksuj na puszystą masę.
- Dodaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników.
- Wlej ostudzone masło oraz dodaj trochę startej skórki z pomarańczy. Krótko wymieszaj mikserem.
- Masę przelej do foremek (maksymalnie 3/4 wysokości) i piecz 25 minut (do suchego patyczka).
- Ostudź upieczone babeczki i zrób polewę.
- Rozpuść w garnku czekoladę, trochę aromatu pomarańczowego oraz śmietankę.
- Polewą polej babeczki i posyp je startą skórką z pomarańczy.
- Odstaw babeczki do lodówki, by polewa zastygła.
Komentarz dietetyka
Babeczki wielkanocne mają wysoki indeks glikemiczny. Mają wysoką kaloryczność oraz dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Te należy ograniczyć, jeżeli masz problemy z układem sercowo-naczyniowym.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości