Babeczki waniliowe
Opublikowano: 24.08.2021 r.
Mąka pszenna, jajka, olej rzepakowy i mleko to kluczowe składniki babeczek waniliowych, które sprawią, że będą one puszyste i delikatne w smaku. Dodatek cukru nadaje im idealną słodycz, a proszek do pieczenia zapewnia im odpowiednią lekkość i sprawia, że ładnie wyrastają. Idealne na każdą okazję!
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 270 g (2 szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 125 ml (0,5 szklanki)
- Mleko 1,5% - 250 ml (1 szklanka)
- Cukier - 100 g (0,5 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 6 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, miska, forma na muffiny
Przepis krok po kroku
- Jajka ubij z cukrem na puszystą pianę.
- Do jajek dodaj małym strumieniem olej cały czas ubijając a następnie mleko.
- Dodaj 1 opakowanie cukru z wanilią, proszek do pieczenia oraz dodawaj partiami mąkę. Miksuj na małych obrotach.
- Włóż papilotki do formy i wlej porcję ciasta do każdego, pozostaw 1 cm od brzegu wolny.
- Babeczki piecz 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarz dietetyka
Babeczki waniliowe to podstawowe i najprostsze babeczki. Są pyszne w swojej prostocie i możesz je dowolnie modyfikować w smaku. Ze względu na użycie cukru i białej mąki babeczki nie powinny być spożywane często.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki