Babeczki Thermomix
Opublikowano: 09.02.2022 r.
Masło, czekolada gorzka, jajka, cukier i mąka pszenna - to jest wszystko, co potrzebujesz, żeby upiec pyszne babeczki z Thermomixa! Dzięki temu urządzeniu zrobisz to szybko i bez bałaganu. Przy okazji dodasz jeszcze trochę mleka i cukru waniliowego, żeby babeczki były jeszcze bardziej puszyste i aromatyczne.
Składniki dla 24 porcji:
- Masło - 150 g
- Czekolada gorzka - 90 g
- Jajko - 2 szt.
- Cukier - 150 g
- Cukier waniliowy - 20 g
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g
- Mleko 2% - 300 ml
- Proszek do pieczenia - 10 g
- Sól - 2 g (szczypta)
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista - 150 g
- Przyprawy - sól, cukier z prawdziwą wanilią, cukier
Liczba porcji: 24
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papilotki do muffinek, forma na muffiny, thermomix
Przepis krok po kroku
- W formę do muffinek włóż papilotki do muffinek.
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
- Do naczynia Thermomixa włóż połamaną na kawałki czekoladę.
- Rozdrobnij przez 8 sekund/ obroty 5. Przełóż do innego naczynia.
- Do naczynia Thermomixa wbij jajka, dodaj masło pokrojone na kawałki, mąki, sól, mleko, dwa rodzaje cukru i proszek do pieczenia.
- Wymieszaj, ustawiając obroty 4 wsteczne / 35 s.
- Dodaj przygotowaną wcześniej czekoladę i wymieszaj obroty wsteczne 5 / 15 sekund.
- Ciasto nakładaj do papilotek do 1/2 wysokości.
- Piecz około 25 minut.
Komentarz dietetyka
Mąka pełnoziarnista (typ 2000) zawiera żelazo, fosfor, potas, cynk czy magnez i witaminy z grupy B. Każdy z tych składników odżywczych ma pozytywne oddziaływanie na układ nerwowy, układ krwionośny, układ hormonalny czy układ sercowo-naczyniowy.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk