Babeczki szpinakowe
Opublikowano: 02.05.2022 r.
Szpinak mrożony, ser feta, mąka pszenna i jajka – to tylko niektóre z kluczowych składników, które sprawią, że te babeczki szpinakowe będą nie tylko zdrowe, ale i pyszne. Doskonale sprawdzą się jako przekąska na imprezę czy jako zdrowy lunch do pracy. Ta kombinacja smaków na pewno przypadnie Wam do gustu!
Składniki dla 10 porcji:
- Szpinak mrożony - 400 g
- Ser Feta - 200 g
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Jajko - 2 szt.
- Oliwa z oliwek - 100 ml
- Mleko 2% - 80 ml
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papilotki do muffinek, duża miska, rózga
Przepis krok po kroku
- Pokrój fetę w drobną kostkę.
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- W osobnej misce wymieszaj szpinak, jajka, oliwę i mleko.
- Dodaj suche składniki do mieszanki szpinakowej. Wrzuć fetę.
- Rozłóż masę równomiernie w papilotkach do muffinek.
- Piecz około 20 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny