Babeczki świąteczne

Opublikowano: 01.09.2022 r.
Masło, cukier drobny i skórka z cytryny to kluczowe składniki na te babeczki świąteczne. Dodatkowo potrzebujesz jajek i mieszanki mąki pszennej oraz ziemniaczanej. Niebieski mak i pół łyżeczki proszku do pieczenia dodadzą babeczkom charakteru. Gotowe babeczki będą idealne na świąteczny stół, ciesząc zarówno oczy, jak i podniebienia.
Składniki dla 10 porcji:
- Masło - 120 g
 - Cukier drobny - 100 g (pół szklanki)
 - Skórka z cytryny - 20 g
 - Jajko - 3 szt.
 - Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 80 g
 - Mąka ziemniaczana - 70 g
 - Mak niebieski - 20 g
 - Proszek do pieczenia - 30 g (pół łyżeczki)
 - Przyprawy - sól
 
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, sitko, miska, szpatułka, forma na muffiny
 
Przepis krok po kroku
- Białka oddziel od żółtek.
 - Miękkie masło ubij z dodatkiem cukru do uzyskania jasnej, puszystej masy.
 - Następnie do masła dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj.
 - Do masy stopniowo dodawaj po jednym jajku i dokładnie ubijaj masę.
 - W drugiej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
 - Przez sitko przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
 - Do masy z masła dodaj przesiane składniki oraz mak i wymieszaj na niskich obrotach miksera do połączenia się składników.
 - Następnie do masy dodaj ubite białka i wymieszaj przy pomocy szpatułki na jednolitą masę.
 - Masę na babeczki przelej do papilotek umieszczonych w specjalnej formie do pieczenia babeczek.
 - Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut.
 - Babeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
 - Babeczki przed podaniem możesz udekorować lukrem lub polewą.
 
Komentarz dietetyka
Babeczki świąteczne z dodatkiem maku to doskonała propozycja na wypieki bożonarodzeniowe. Babeczki są dość kaloryczne, dlatego warto uważać z ich ilością w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny