Babeczki oreo
Opublikowano: 31.10.2021 r.
Mąka pszenna, kakao, olej rzepakowy, mascarpone, śmietanka kremowa i oczywiście ciasteczka Oreo - to kluczowe składniki naszych przepysznych babeczek Oreo. Te smakołyki łączą intensywność czekolady z delikatnością serka mascarpone i chrupkość kultowych ciasteczek. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego i efektownego, koniecznie przetestuj ten przepis!
Składniki dla 14 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 100 g (0,8 szklanki)
- Kakao 16% (proszek) - 40 g (4 łyzki)
- Jajko - 4 szt.
- Olej rzepakowy - 80 ml (7 łyżek)
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Kefir - 120 g (125 ml / 0,5 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Soda oczyszczona - 5 g (1 łyżeczka)
- Mascarpone - 250 g
- Śmietanka kremowa 30% - 160 g (1 szklanka / 250 ml)
- Cukier - 24 g (2 łyżki)
- Ciasteczka oreo - 198 g (18 ciasteczek)
Liczba porcji: 14
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, duża miska, miska, rękaw cukierniczy, rozdrabniacz, forma na muffiny
Przepis krok po kroku
- Jajka wbij do miski, dodaj cukier i zmiksuj na puszystą, jasną masę.
- Do masy jajecznej dodaj olej i zmiksuj dokładnie.
- Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
- Do masy jajecznej dodawał naprzemiennie porcję mąki oraz porcję kefiru.
- Gdy ciasto będzie już gładkie rozlej je do 14 foremek.
- Babeczki piecz 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.
- Śmietankę ubij na puszystą masę, dodaj mascarpone oraz cukier, dokładnie zmiksuj.
- 4 ciasteczka oreo rozdrobnij w rozdrabniaczu na bardzo drobna masę. Dodaj do śmietanki z mascarpone i wymieszaj dokładnie.
- Masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij porcje kremu na babeczki.
- Na każdą babeczkę połóż 1 ciasteczko oreo.
Komentarz dietetyka
Babeczki oreo są wyśmienitą, słodką przekąską jednak nie powinny być spożywane często i w większych ilościach.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki