Babeczki kopiec kreta

Opublikowano: 09.11.2023 r.
Mąka pszenna, cukier, olej rzepakowy, mleko, jajka, i kakao – to główne składniki, które tworzą pyszne babeczki kopiec kreta. Śmietanka kremowa i banany dodają im wyjątkowego smaku i konsystencji. Czekolada mleczna oraz żelatyna są nieodzownym uzupełnieniem tego przepisu, dając babeczkom ich charakterystyczny wygląd i strukturę.
Składniki dla 80 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 260 g (2 szklanki)
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 250 ml (1 szklanka)
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka, temperatura pokojowa)
- Jajko - 2 szt. (temperatura pokojowa)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Soda oczyszczona - 6 g (1 łyżeczka)
- Kakao 16% (proszek) - 40 g (5 łyżek)
- Śmietanka kremowa 30% - 500 g (schłodzona)
- Cukier puder - 10 g (do smaku)
- Żelatyna - 18 g (2 łyżki)
- Czekolada mleczna - 50 g
- Banan - 240 g (2 sztuki)
Liczba porcji: 80
Będziesz potrzebować:
- mikser, papilotki do muffinek, duża miska, sitko, kuchenka mikrofalowa, forma na muffiny
Przepis krok po kroku
- Nagrzej piekarnik na 180 st C.
- Do formy na muffinki wyłóż papilotki (24 sztuki).
- Mąkę przesiej proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz kakao.
- Jajka utrzyj z cukrem mikserem, aż masa stanie się puszysta i jasna.
- Dodawaj po łyżce mieszanki mąki, cały czas miksując.
- Cały czas miksując, dodawaj do masy mleko (stopniowo), a następnie olej (również powoli).
- Miksuj chwilę do połączenia składników.
- Wyłóż masę do papilotek (około 2/3 wysokości).
- Piecz do suchego patyczka (około 15 minut), a następnie lekko ostudź.
- Wydrąż w babeczkach środek i zostaw ok. 1 cm brzegów po bokach i na dnie. Wydrążone ciasto pokrusz i odstaw na później.
- Żelatynę zalej 75 ml zimnej wody i pozostaw na chwilę (ma napęcznieć). Podgrzej ją w mikrofalówce (ma być gorąca, ale nie może wrzeć). Ostudź, ma być klarowna, płynna i zimna.
- Ubij śmietankę z cukrem pudrem.
- Wymieszaj ubitą śmietankę z żelatyną oraz posiekaną drobno czekoladą.
- Na dno babeczek wykładaj pokrojonego w pół plasterki banana.
- Na banana wykładaj bitą śmietanę.
- Babeczki "przykryj" z każdej strony pokruszonym ciastem (dociskając ciasto do kremu, by się nie kruszyło).
- Babeczki odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Komentarz dietetyka
Babeczki są wysokokaloryczne, ponieważ zawierają dużą ilość tłuszczu. Śmietanka dodatkowo zwiększa ilość nasyconych kwasów tłuszczowych (są niekorzystne w nadmiarze dla zdrowia).
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości