Babeczki kakaowe
Opublikowano: 09.06.2021 r.
Mąka pszenna, kakao i masło to główne składniki, które nadają tym babeczkom wyjątkową strukturę i smak. Dodaj do tego cukier, jajko i mleko, a otrzymasz pyszne, wilgotne babeczki kakaowe, które idealnie nadają się na każdą okazję. Proszek do pieczenia i szczypta soli uzupełniają przepis, gwarantując, że babeczki będą puszyste i dobrze wyrośnięte.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 240 g (1 i 1/2 szklanki)
- Cukier - 135 g (2/3 szklanki)
- Masło - 100 g (1/2 kostki)
- Mleko 2% - 185 ml (3/4 szklanki)
- Jajko - 1 szt. (1 jajko rozmiar L)
- Kakao 16% (proszek) - 30 g (3 łyżki)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Sól - 1 g (1/4 łyżeczki)
- Przyprawy - ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papilotki do muffinek, duża miska, miska, forma na muffiny
Przepis krok po kroku
- Masło roztop i odstaw do przestudzenia.
- W dużej misce umieść przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i kakao. Wszystkie składniki wymieszaj.
- Do średniej miski wlej mleko, 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii i przestudzone masło. Następnie wbij jajko i wszystko dobrze wymieszaj.
- Do suchych składników wlej mokre. Mieszaj tylko do momentu połączenia składników.
- We wgłębieniach w formie na muffinki umieść papilotki, a potem rozdziel do nich masę.
- Piekarnik rozgrzej do 185 stopni (grzanie góra-dół).
- Babeczki piecz ok. 20-25 min.