Babeczki bez cukru

Opublikowano: 24.01.2022 r.
Banany, jajka i pełnoziarnista mąka pszenna to główne składniki tych babeczek bez cukru. Dodatek kakao, gorzkiej czekolady oraz mleka sprawia, że są nie tylko zdrowe, ale i pyszne. Dzięki ksylitolowi zamiast tradycyjnego cukru, te babeczki są idealnym deserem dla tych, którzy chcą unikać nadmiaru cukru w diecie.
Składniki dla 12 porcji:
- Banan - 240 g (2 sztuki)
- Jajko - 2 szt.
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista - 135 g
- Kakao 16% (proszek) - 30 g (3 łyżki)
- Proszek do pieczenia - 2 g (pół łyżeczki)
- Soda oczyszczona - 2 g (pół łyżeczki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 20 g (2 łyżki)
- Czekolada gorzka - 40 g (bez dodatku cukru)
- Mleko 3,2% - 80 ml
- Przyprawy - proszek do pieczenia, kakao, soda oczyszczona
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, miska, forma na muffiny
Przepis krok po kroku
- Czekoladę pokrój na małe kawałki.
- W dużej misce rozgnieć banana.
- Dodaj do banana mąkę, jajka, kakao, proszek do pieczenia, sodę, olej, mleko, ksylitol i dokładnie wymieszaj z pomocą miksera.
- Dodaj czekoladę, ponownie wymieszaj.
- Ciasto przelewaj do papilotek do 2/3 wysokości.
- Piecz 25-30 minut w 180 stopniach C.
Komentarz dietetyka
Słodycze bez dodatku cukru to idealne rozwiązanie dla osób chcących zmniejszyć swoją masę ciała albo takich, które chorują na cukrzycę czy insluniooporność.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk