Babeczki bananowo czekoladowe

Opublikowano: 25.06.2025 r.
Banany, czekolada mleczna i kakao - oto kluczowe składniki, które sprawiają, że te babeczki bananowo-czekoladowe są tak wyjątkowe. Dzięki bananom babeczki są wilgotne i aromatyczne, a czekolada i kakao nadają im głębokiego, słodkiego smaku. Idealne na deser, drugie śniadanie czy podwieczorek.
Składniki dla 12 porcji:
- Banan - 240 g (2 sztuki + 1 dodatkowy)
- Jajko - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 110 ml
- Mleko 3,2% - 100 ml
- Cukier - 80 g
- Kakao 16% (proszek) - 30 g (3 łyżki)
- Sól - 2 g (szczypta)
- Soda oczyszczona - 7 g (1 i 1/4 łyżeczki sody)
- Mąka pszenna typ 500 - 230 g
- Czekolada mleczna - 100 g
- Przyprawy - sól, kakao, soda oczyszczona
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, miska, forma na muffiny
Przepis krok po kroku
- Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
- 2 banany obierz i rozgnieć widelcem.
- Do bananów dodaj jajko, mleko, olej i całość dokładnie wymieszaj.
- W drugiej misce wymieszaj mąkę, sodę, cukier, sól i kakao.
- Suche składniki dodaj do mokrych i dokładnie wymieszaj.
- Czekoladę pokrój w kawałki i dodaj do ciasta. Wymieszaj.
- Do formy do muffinek włóż papierowe papilotki. Ciasto nałóż do 3/4 wysokości papilotek.
- Banana pokrój w plasterki. Na wierzch każdej muffinki ułóż plasterek banana.
- Babeczki piecz przez 20 minut. Po upieczeniu wyciągnij z formy (nie z papilotek) i zostaw na kratce do ostygnięcia.
Komentarz dietetyka
Banany to dobre źródło potasu w diecie.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk