Babeczka z mikrofali
Opublikowano: 22.09.2022 r.
Masło, mąka pszenna, mleko i kakao – to kluczowe składniki babeczki z mikrofali, którą przygotujesz w kilka minut. Wyobraź sobie szybki deser, który zaspokoi twoją ochotę na coś słodkiego. Wystarczy zmieszać składniki, wstawić do mikrofali i chwilę poczekać. Idealne na nagłą chęć na domowy wypiek!
Składniki dla 1 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 50 g
- Cukier - 20 g
- Proszek do pieczenia - 2 g
- Masło - 50 g
- Mleko 2% - 45 ml
- Kakao 16% (proszek) - 5 g
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka mikrofalowa, kubek z uchem w stylu retro
Przepis krok po kroku
- Dodaj mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i sól do kubka i wymieszaj.
- Dodaj mleko i wymieszaj z pozostałymi składnikami za pomocą rózgi.
- Masło wsadź na kilka sekund do mikrofali, by się roztopiło. Następnie zmieszaj je z pozostałą częścią ciasta.
- Kubek z ciastem przełóż do mikrofali i podgrzewaj przez 1,5 - 2 minuty.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny