Babeczka w kubku z mikrofali
Opublikowano: 22.03.2023 r.
Mleko 3,2%, mąka pszenna, cukier, kakao, olej rzepakowy i jajko to główne składniki, które zamienią zwykły kubek w ekspresową, pyszną babeczkę z mikrofali. Bez brudzenia sterty naczyń i długiego czasu spędzonego w kuchni – wystarczy parę minut, a będziesz miał gotowy, czekoladowy deser na wyciągnięcie ręki.
Składniki dla 2 porcji:
- Mleko 3,2% - 40 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Cukier - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Kakao 16% (proszek) - 30 g
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - proszek do pieczenia
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- miska, kuchenka mikrofalowa, kubek
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia.
- Do miski dodaj olej, jajko oraz mleko i składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.
- Masę przelej do dwóch małych szklanek.
- Szklanki z masą wstaw do mikrofali na największą moc i babeczki podgrzewaj przez około 2-3 minuty (obserwuj wierzch babeczek, ponieważ łatwo je przypalić).
- Gotowe babeczki przed podaniem możesz udekorować cukrem pudrem oraz owocami.
Komentarz dietetyka
Babeczka w kubku z mikrofali to doskonała propozycja na szybki w przygotowaniu deser. Kakao wykorzystanie do przygotowania babeczki stanowi doskonale źródło wielu składników odżywczych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny