Babcine ciastka z maszynki
Opublikowano: 18.12.2022 r.
Masło, mąka pszenna i cukier puder to kluczowe składniki Babcinych ciastek z maszynki, które nadają im wyjątkowy, domowy smak. Delikatny aromat cukru wanilinowego dodatkowo podkreśla ich słodycz, a jajka sprawiają, że ciasto jest idealnie kruche. To prosty, ale sprawdzony przepis, jakby wyciągnięty prosto z babcinego zeszytu.
Składniki dla 120 porcji:
- Masło - 500 g (2,5 kostki)
- Mąka pszenna typ 500 - 1000 g (1 opakowanie)
- Cukier puder - 150 g
- Cukier wanilinowy - 12 g (1 opakowanie)
- Soda oczyszczona - 1 g
- Proszek do pieczenia - 1 g
- Jajko - 1 szt.
- Żółtko jajka - 60 szt. (3 sztuki)
- Przyprawy - cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, soda oczyszczona
Liczba porcji: 120
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, maszynka do mięsa, nakładka na maszynkę do ciastek
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej do misy miksera, dodaj posiekane masło, cukier puder, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, 1 jajko i 3 żółtka.
- Wyrób ciastko mikserem z hakiem.
- Włóż na godzinę do lodówki.
- Na maszynce do mięsa zamontuj nakładkę do ciastek.
- Wciskaj ciasto do maszynki, a drugą ręką wyjmuj ciasteczka i układaj na blaszce do pieczenia (wyłożonej papierem).
- Piecz w 180 st. C przez ok. 13 minut.
Komentarz dietetyka
Ciastka są bardzo kaloryczne i mają wysoki indeks glikemiczny.
~ Martyna Bednarczyk, dietetyk