Babcina zalewajka
Opublikowano: 31.03.2023 r.
Boczek wędzony, zakwas na żurek i śmietana 18% – te składniki to podstawa babcinej zalewajki. Aromatyczny boczek nadaje zupie wyjątkowego smaku, a zakwas na żurek dodaje tego charakterystycznego kwaśnego akcentu. Całość pięknie łączy się dzięki kremowej śmietanie, tworząc pyszną, rozgrzewającą potrawę idealną na chłodne dni.
Składniki dla 6 porcji:
- Boczek wędzony bez kości - 200 g
- Zakwas na żurek - 250 g
- Śmietana 18% - 100 g
- Ziemniaki średnie - 550 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Boczek pokrój w kostkę i podziel na pół. Jedną połowę przełóż do garnka. Dodaj do niego liść laurowy i ziele angielskie. Zalej ok. 1 l wody i gotuj.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni na złoty kolor.
- Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do wywaru z boczku i gotuj, aż będą miękkie.
- Wymieszaj żur ze śmietaną i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj podsmażony boczek z cebulą i wymieszany żur.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Komentarz dietetyka
Zupy to bardzo dobry pomysł na danie obiadowe, które ma być sycące, ale również niskokaloryczne.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk