Baba ghanoush
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Bakłażan, sok z cytryny, czosnek, tahini – to kluczowe składniki pysznej baba ghanoush. Ten znakomity bliskowschodni dip łączy w sobie kremową teksturę pieczonego bakłażana i nuty cytryny z wyrazistym smakiem czosnku. Dodaj jeszcze aromatyczną pietruszkę i gładką oliwę z oliwek, a otrzymasz wspaniałą przekąskę.
Składniki dla 4 porcji:
- Bakłażan - 900 g
- Sok cytrynowy - 30 ml
- Czosnek - 15 g
- Tahini (pasta sezamowa) - 45 g
- Oliwa z oliwek - 80 ml
- Pietruszka - 45 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i umieść bakłażany na blaszce zabezpieczonej papierem do pieczenia. Piecz, od czasu do czasu obracając szczypcami, aż bakłażany będą całkowicie miękkie i dobrze przyrumienione ze wszystkich stron, 30 do 40 minut.
- Użyj ostrego noża do obierania, aby rozciąć każdy bakłażan wzdłuż. Ostrożnie wybieraj miękki miąższ dużą łyżką i przełóż na sitko umieszczone w dużej misce.
- Odcedź wodę z bakłażana i przełóż go do miski.
- Dodaj sok z cytryny i czosnek i mieszaj energicznie widelcem, aż bakłażan rozpadnie się na grubą pastę.
- Ciągle mieszając, dodaj tahini, a następnie cienkim, stałym strumieniem oliwę z oliwek.
- Wymieszaj z pietruszką i dopraw do smaku solą.
Komentarz dietetyka
To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny