Arroz doce
Opublikowano: 19.11.2021 r.
Ryż do risotto, cukier, mleko i żółtka – to podstawowe składniki arroz doce, czyli tradycyjnego portugalskiego deseru z ryżu. Ten słodki ryżowy przysmak jest delikatnie kremowy, a dodatek cytryny nadaje mu świeży, lekko kwaskowy posmak. Idealny na zakończenie obiadu lub jako przekąska na chłodne wieczory.
Składniki dla 4 porcji:
- Ryż do risotto - 300 g
- Cukier - 100 g (pół szklanki)
- Mleko 3,2% - 200 ml
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Cytryna - 100 g
- Żółtko jajka - 5 szt.
- Przyprawy - sól, cynamon
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku rozpuść masło, dodaj ryż i podgrzewaj na małym ogniu aż ryż zrobi się biały.
- Wlej 200 ml wody, dodaj szczyptę soli i gotuj na bardzo małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn.
- Wlej mleko i gotuj dalej.
- Dodaj cukier i skórkę otartą z cytryny.
- Zółtka ubij w misce i dodaj do gorącego ryżu, cały czas mieszając gotuj na wolnym ogniu.
- Ryż podawaj w miseczkach posypany cynamonem.
Komentarz dietetyka
Arroz doce to słodki deser zawierający sporą ilość cukru. Ryż jest doskonałym źródłem węglowodanów prostych, szybko podnoszą one poziom cukru we krwi, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny