Aromatyczna sałatka z grzybkami marynowanymi
Opublikowano: 13.11.2024 r.
Sałatka z grzybkami marynowanymi to super opcja na imprezy. Jest niezwykle aromatyczna i łatwa do przygotowania. Sprawdzi się również na święta i rodzinne spotkania.
Składniki dla 4 porcji:
- Pieczarki marynowane konserwowe - 200 g
- Jajko - 3 szt.
- Ogórek kiszony - 120 g
- Cebula czerwona - 100 g
- Papryka czerwona - 270 g
- Majonez - 50 g
- Musztarda - 15 g
- Koperek - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo. Ostudź je, obierz i pokrój w kostkę.
- Odsącz grzybki marynowane z zalewy i, jeśli są większe, pokrój je na mniejsze kawałki.
- Ogórki kiszone i paprykę również pokrój w drobną kostkę.
- Cebulę obierz i posiekaj drobno.
- W dużej misce połącz grzybki, jajka, ogórki oraz cebulę.
- Dodaj majonez i musztardę (opcjonalnie). Całość dokładnie wymieszaj.
- Dopraw sałatkę solą i pieprzem do smaku.
- Przed podaniem udekoruj sałatkę posiekanym koperkiem.
- Sałatkę schłodź w lodówce przez 30 minut przed podaniem, aby smaki się "przegryzły".
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny