Arancini
Opublikowano: 30.11.2021 r.
Ryż do risotto, ser mozzarella, suszone grzyby, i bułka tarta – to najważniejsze składniki potrzebne do zrobienia arancini. Te nadziewane, smażone kuleczki z ryżu są idealną przekąską, która łączy kremowy ser, intensywny smak grzybów i chrupiącą panierkę. To wszystko w jednym przysmaku!
Składniki dla 10 porcji:
- Ryż do risotto - 600 g
- Cebula - 400 g (4 duże sztuki)
- Ziemniaki późne - 400 g (4 średnie sztuki)
- Suszone grzyby - 100 g
- Masło klarowane - 200 g
- Jajko - 4 szt.
- Bułka tarta - 250 g
- Ser Mozzarella - 250 g
- Olej rzepakowy - 500 ml
- Bulion warzywny - 700 ml
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano, czosnek, suszone pomidory z chilli
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę z łuski i posiekaj drobno razem z czosnkiem.
- Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę i czosnek.
- Dodaj ryż i masło klarowane.
- Smaż ryż, aż zrobi się przeźroczysty, wlej bulion i gotuj na średnim ogniu co jakiś czas mieszając.
- Gdy ryż wchłonie cały bulion dodaj masło pokrojone w kostkę i starty parmezan, dopraw do smaku.
- Suszone grzyby zalej wrzącą wodą i przykryj talerzykiem.
- Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Posiekaj drobno cebulę.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę, dodaj ziemniaki i smaż do miękkości, na koniec dodaj posiekane grzyby i podgrzej razem.
- Do wystudzonego farszu dodaj natkę pietruszki, startą mozzarellę i dwa ubite jajka, wymieszaj.
- Masę ryżową formuj w rękach na placek, na jego środek wyłóż farsz i zwiń w kulkę.
- Ubij jajko i maczaj w nim arancini.
- Panieruj w bułce tartej.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy i smaż arancini, powinny być złote.
Komentarz dietetyka
Arancini to danie zawierające dużą ilość węglowodanów oraz tłuszczu. Jest wysokokaloryczne, dlatego powinny ograniczać jego spożycie osoby dbające o linie. Arancini najlepiej podawać z sałatą, aby danie miało więcej błonnika.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny