Apple pie

Opublikowano: 03.09.2025 r.
Masło, jabłka i mąka pszenna – oto trójca, która robi całą robotę w bajecznie prostym przepisie na Apple pie. Do tego szczypta cukru pudru i cukru trzcinowego, aby dodać słodyczy, i mamy przepis na hit każdej kuchni. Kilka chwil pracy, a efekt rozpływa się w ustach.
Składniki dla 16 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 420 g (3 szklanki + 1 łyżka)
- Masło - 300 g (1,5 kostki)
- Cukier puder - 20 g (2 łyżki)
- Jabłko - 1500 g (przed obraniem i usunięciem gniazd nasiennych)
- Kasza manna - 20 g (2 niepełne łyżki)
- Cukier trzcinowy - 50 g (0,25 szklanki)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 16
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, miska, forma do tarty 27 cm
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesyp do miski, dodaj zimne, pokrojone masło oraz cukier puder.
- Za pomocą miksera, noża lub siekaczki zrób kruszonkę.
- Do kruszonki dodaj wodę i połącz je.
- Ciasto zawiń w folię spożywczą i przełóż do lodówki na 20 minut.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
- Do jabłek dodaj 1 łyżeczkę cynamonu, cukier trzcinowy i kaszę manną. Delikatnie wymieszaj.
- Ciasto podziel na 2 części.
- Pierwszą cześć rozwałkuj na grubość około 2-3 milimetrów, tak aby wystawało poza formę 1 cm. Nie odcinaj nadmiaru.
- Na ciasto ułóż równo plasterki jabłek.
- Drugą część ciasta również rozwałkuj i pokrój w paseczki.
- Paseczki ułóż w kratkę, nadmiarem ciasta z dolnej warstwy zamknij boki.
- Ciasto piecz 60 minut w temperaturze 180 st. C z włączoną funkcją grzałki góra i dół.
Komentarz dietetyka
Apple pie to wyśmienite ciasto kuchni amerykańskiej. Tak jak nasza szarlotka zawiera mało cukru i składa się głównie z jabłek a ciasto jest jedynie małym dodatkiem. Jest to jedna ze zdrowszych propozycji tradycyjnych deserów i wypieków.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki