Antrykot z kurczaka
Opublikowano: 13.12.2022 r.
Antrykot z kurczaka, oliwa z oliwek i czosnek – te trzy składniki tworzą danie o niesamowitym aromacie i smaku. Delikatne mięso kurczaka w połączeniu z aromatycznym czosnkiem oraz oliwą z oliwek to prosty, ale skuteczny sposób na wyjątkowy posiłek.
Składniki dla 4 porcji:
- Antrykot z kurczaka - 800 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, chilli
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia grillowa
Przepis krok po kroku
- Antrykot podziel na plastry o grubości ok. 2,5 cm.
- Do miski wlej oliwę, dodaj sól, pieprz, chilli i czosnek.
- Wszystko wymieszaj i natrzyj przyprawami mięso.
- Wstaw do lodówki na całą noc.
- Mięso smaż na rozgrzanej patelni grillowej ok. 3 minuty z każdej strony.
Komentarz dietetyka
Antrykot z kurczaka jest mięsem o niskiej zawartości tłuszczu, nie podwyższa cholesterolu w krwi.
~ Martyna Bednarczyk, dietetyk