Antrykot wołowy
Opublikowano: 12.06.2022 r.
Oliwa z oliwek, musztarda i masło to kluczowe składniki, które sprawią, że antrykot wołowy będzie soczysty i pełen smaku. Prosty przepis, który w połączeniu z delikatnym mięsem antrykotu wołowego, zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Przygotowanie tej potrawy to czysta przyjemność, szybko i bez zbędnych komplikacji.
Składniki dla 1 porcji:
- Antrykot wołowy bez kości - 250 g
- Oliwa z oliwek - 75 ml
- Musztarda - 25 g
- Masło - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, papryka ostra
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Mięso wyczyść z błonek i lekko rozbij.
- Do miski wlej oliwę, musztardę i dodaj przyprawy. Całość wymieszaj i zanurz w niej mięso. Marynuj je przez 20 minut.
- Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim mięso przez 3 minuty.
- Dodaj sól, pieprz i smaż kolejne 4 minuty.
Komentarz dietetyka
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny