Antipasti
Opublikowano: 20.10.2021 r.
Papryczka chili czerwona, ser feta, oliwa z oliwek i czosnek – oto niektóre z kluczowych składników, które sprawiają, że antipasti staje się nieziemsko smaczną przystawką. Połączenie ostrej papryki z delikatnym serem feta i aromatycznym czosnkiem, skąpane w oliwie z oliwek, tworzy harmonijną kompozycję smaków, której ciężko się oprzeć.
Składniki dla 20 porcji:
- Papryczka chili czerwona świeża - 400 g
- Ser Feta - 350 g
- Oliwa z oliwek - 350 ml
- Czosnek - 16 g (2 ząbki)
- Przyprawy - oregano, bazylia, czosnek granulowany
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoik
Przepis krok po kroku
- Umyj papryczki, następnie odetnij górę z zieloną końcówką i usuń gniazda nasienne.
- Następnie zagotuj w garnku wodę i wrzuć je na około 5 minut do kąpieli wodnej. Odlej gorącą wodę i przepłucz je zimną wodą oraz dokładnie osusz.
- Przygotuj farsz z sera fety oraz przypraw. Napełnij nim każdą papryczkę.
- Papryczki włóż do słoika lub innego szczelnego naczynia. Na górę połóż obrany czosnek. Całość zalej ciepłą oliwą z oliwek
- Papryczki są gotowe do spożycia po 5 dniach. Należy je przechowywać w lodówce.
Komentarz dietetyka
Antipasti z wykorzystaniem ostrych papryczek to dobre rozwiązanie na szybką i zdrową przekąskę. Papryczki to doskonałe źródło witaminy C, a ser feta staraj się wybierać dobrej jakości.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk