Andrut z kajmakiem
Opublikowano: 16.02.2022 r.
Wafle tortowe, kajmak, śmietanka kremowa i masło – to podstawowe składniki andruta z kajmakiem, który jest prostym w przygotowaniu i wyjątkowo smacznym deserem. Wystarczy przełożyć wafle pysznie kremową masą kajmakową, którą uzyskujemy po połączeniu kajmaku z masłem i śmietanką, a następnie schłodzić całość w lodówce.
Składniki dla 1 porcji:
- Wafle tortowe - 200 g
- Kajmak - 450 g
- Śmietanka kremowa 36% - 50 ml
- Masło - 50 g
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, lodówka
Przepis krok po kroku
- Masło utrzyj mikserem na gładką masę.
- Dodaj do niego śmietankę, cały czas ucierając.
- Do masy wlewaj małymi porcjami kajmak.
- Masę kajmakową rozprowadź na 1/4 porcji wafli, następnie przykryj je kolejną warstwą wafli. Postępuj, aż wykorzystasz wszystkie wafle, pamiętając, że ostatnia warstwa powinna pozostać bez kremu.
- Gotowe wafle przełóż do lodówki i schładzaj przez 3 godziny.
Komentarz dietetyka
To doskonała opcja na pyszny deser.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny