Amerykańskie ciasteczka z czekoladą
Opublikowano: 04.05.2022 r.
Masło, mąka pszenna, cukier trzcinowy, cukier i gorzka czekolada – to kluczowe składniki, które sprawiają, że amerykańskie ciasteczka z czekoladą są tak niesamowicie pyszne. Dodaj do tego ekstrakt waniliowy i jedno jajko, a otrzymasz chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku smakołyki, które rozpływają się w ustach!
Składniki dla 20 porcji:
- Masło - 100 g (zimne)
- Mąka pszenna typ 550 - 130 g
- Proszek do pieczenia - 3 g (1/2 łyżeczki)
- Cukier trzcinowy - 48 g
- Cukier - 70 g
- Ekstrakt waniliowy - 10 ml (2 łyżeczki)
- Jajko - 1 szt.
- Czekolada gorzka - 150 g
- Przyprawy - sól, proszek do pieczenia, cukier, ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, miska, 2 blachy do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Czekoladę pokrój w małe kawałki.
- W misce umieść pokrojone w kawałki masło, mąkę, proszek do pieczenia, dwa rodzaje cukru, ekstrakt waniliowy i jajko. Zagnieć całość, aż uzyskasz zbitą masę.
- Dodaj czekoladę i wszystko wymieszaj dłonią.
- Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Kulki spłaszczaj dłonią i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w 180 st. C przez 15 minut.
- Upieczone ciastka przełóż na kratkę, aż wystygną i stwardnieją.
- Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Komentarz dietetyka
Magnez, który znajdziemy w dużych ilościach w gorzkiej czekoladzie, pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, w tym na pracę mięśni i serca.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk