Älplermagronen

Opublikowano: 21.12.2021 r.
Makaron maccheroni, ziemniaki, boczek wędzony i ser gruyère – to kwartet, który rządzi w älplermagronen. Ta szwajcarska gratinowana potrawa łączy w sobie te składniki, do których dołącza śmietanka kremowa i lekko podsmażona cebula. Idealne danie na chłodne dni, gdy marzysz o czymś sycącym i rozgrzewającym.
Składniki dla 10 porcji:
- Makaron maccheroni - 300 g
- Śmietanka kremowa 30% - 400 g
- Cebula - 400 g (4 duże sztuki)
- Ziemniaki późne - 500 g (5 średnich sztuk)
- Jabłko - 400 g (2 średnie sztuki)
- Boczek wędzony bez kości - 350 g
- Mąka pszenna typ 500 - 100 g (pół sszklanki)
- Bulion drobiowy - 800 g
- Ser gruyère - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Obierz jabłko, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
- Umieść w garnku, dodaj cukier i cynamon, duś na wolnym ogniu, aż jabłka się rozpadną.
- Obierz cebulę z łupiny i pokrój w pióra.
- Obtocz cebulę w mące i usmaż na oleju, aż będzie rumiana.
- Przeciśnij czosnek przez praskę, boczek pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż boczek i czosnek.
- Obierz ziemniaki pokrój w kostkę.
- Na patelnię wlej bulion i śmietankę, dodaj ziemniaki i makaron, gotuj pod przykryciem przez około 10 minut.
- Zetrzyj ser bezpośrednio do makaronu, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem i wymieszaj.
- Makaron wyłóż na talerz, na jego wierzch ułóż smażoną cebulę, obok makaronu zrób kleks z musu jabłkowego.
Komentarz dietetyka
Älplermagronen to danie zawierające bardzo dużą ilość kalorii. Połączenie makaronu, sera i śmietany daje bombę kaloryczną, dlatego spożywaj potrawę umiarkowanie. Makaron pszenny możesz zamienić na pełnoziarnisty żytni.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny