Alfajores
Opublikowano: 30.11.2021 r.
Masa krówkowa, mąka pszenna, jajka i masło - to właśnie te składniki są sercem przepisu na alfajores. Te małe ciasteczka pochodzące z Ameryki Południowej są wypełnione słodką masą i obtoczone w wiórkach kokosowych, co daje im niepowtarzalny smak i aromat. Słodka przyjemność dla każdego łasucha!
Składniki dla 25 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Mąka kukurydziana - 180 g
- Cukier - 150 g
- Jajko - 2 szt.
- Proszek do pieczenia - 30 g
- Masa krówkowa - 250 g
- Wiórki kokosowe - 200 g
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Przyprawy - ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 25
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, malakser
Przepis krok po kroku
- W malakserze umieść zimne masło pokrojone w kostkę, mąkę pszenną i kukurydzianą, cukier i ekstrakt waniliowy oraz jajko, rozdrobnij do powstania zwartej masy.
- Wyjmij ciasto i zagnieć krótko na blacie, owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm.
- Ciastka umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 8 minut.
- Wystudzone ciastka posmaruj masą kajmakową, złóż dwie połówki do siebie, a boki obtocz wiórkami kokosowymi.
Komentarz dietetyka
Alfajores to słodki i kaloryczny wypiek. Zawiera sporą ilość dodanego cukru, dlatego nie powinien być spożywany przez osoby z zaburzeniami węglowodanowymi. Ciasteczka z domowego wypieku są zdrowsze niż kupione w sklepie słodycze.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny