Ajerkoniak Thermomix
Opublikowano: 04.05.2022 r.
Żółtka jajek, cukier i skondensowane mleko grają pierwsze skrzypce w tym przepisie na domowy ajerkoniak, który przygotujesz w Thermomixie. Wszystko doprawione odrobiną cukru waniliowego i wzmocnione solidną porcją wódki. Reszta składników i szczegóły wykonania sprawią, że szybko i sprawnie zrobisz ten pyszny trunek.
Składniki dla 1 porcji:
- Żółtko jajka - 6 szt.
- Cukier - 250 g
- Cukier waniliowy - 12 g
- Mleko skondensowane (zagęszczone) - 230 g
- Wódka - 300 ml
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią, cukier
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- thermomix, motylek (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Załóż motylek w naczyniu Thermomixa.
- Wlej żółtka. Dodaj cukier i cukier waniliowy.
- Wszystko razem podgrzewaj przez 5 minut / 70 stopni / obroty 3.
- Wlej wódkę oraz skondensowane mleko i ponownie podgrzewaj przez 5 minut / 70 stopni / obroty 3.
- Przelej gotowy likier do butelki i zostaw do ostygnięcia.
Komentarz dietetyka
Alkohol zakazy jest dla kobiet w ciąży.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk